recept jam maken
jam maken wat heb je nodig om jam te maken?
erg lekker en ook om mee te versieren!!
Zelf aardbeienjam maken: benodigdheden
Voor het maken van twee grote potten jam (500 gram), heb je het volgende nodig:
- 1 kilogram rijpe aardbeien
- 1 kilogram (gelei)suiker *
- 1 citroen
- keukenthermometer
- een grote pan
- een grote kom
- houten lepel
- 2 grote, afsluitbare potten
* in de vele kookboeken kom je zowel recepten voor aardbeienjam tegen waar gewone suiker wordt gebruikt, als ook recepten met geleisuiker. De eigenschappen van geleisuiker dragen bij aan het maken van een stevige jam. Echter, de natuur kan ook zelf zorgen voor een binding van de jam. Zomaakjehetzelf.nl kiest voor de natuurlijke weg!
Zelf aardbeienjam maken: stappenplan
Doorloop de volgende stappen en binnen afzienbare tijd heb jij zelf aardbeienjam gemaakt!
- Maak de aardbeien schoon en ontdoe ze van hun kroontjes. Snijd met een mesje de rotte en harde plekjes uit de aardbeien. Het schoonmaken kan met een vochtige doek. Ga je ze wassen met water, zorg er dan voor dat je ze goed afdroogt … stuk voor stuk. Je krijgt er anders waterige jam door en dat wil je niet.
- Doe de aardbeien in de kom en voeg de suiker toe. Roer alles goed door.
- Dek de kom af, bijvoorbeeld door er een bord op te leggen
- Zet de kom weg en laat het een nacht staan (niet gekoeld)
- Dit zorgt er voor dat vanuit de aardbeien een natuurlijke binding ontstaat.
- De volgende dag doe je het aardbeienmengsel in een pan
- Voeg het sap van een halve citroen toe. Knijp hiervoor de citroen uit boven de pan!
- Breng het geheel aan de kook
- Laat het daarna voor een klein halfuur doorkoken. Na deze periode moet de jam een temperatuur hebben van 105 graden Celsius. Het is belangrijk dat je dit aanhoudt! Gebruik de keukenthermometer om dit te meten!
- Zet het vuur af en laat de jam afkoelen voor 10 minuten
- In deze 10 minuten kook je de potten en deksels in water om deze te steriliseren
- Haal ze na 10 minuten uit het water en vul direct de potten met de jam
- Sluit de potten met de deksel en laat ze op de kop (deksel naar beneden) afkoelen!
- Tijdens het afkoelen trekt het geheel vacuüm. Belangrijk, want nu kun je de jam langer bewaren en krijgen schimmels en bacteriën geen kans bij de jam te komen!
- Zo makkelijk is zelf aardbeienjam maken!
- Eet smakelijk